Bursa, Osmanlı'nın oluşturduğu medeniyetle dünyaya her daim örnek oldu. Hanlar, hamamlar, camiler ilk burada yapıldı, ilk ticari sözleşmeler Bursa´da yapıldı. Bizim medeniyetimizin mayalandığı kurucu şehirdir Bursa.
Cumalıkızık, 700 yıldır koruduğu tarihi dokusu ve kültürel yapısındaki izlerle, şimdiki zamana başkaldırı havasında bir yer. Film setine ya da kitaplardan fırlamış bir mekâna benziyor. En önemli özelliği ise Osmanlı sivil mimarisinin günümüzdeki özgün yansımalarından biri oluşu.
İlk adının Myrleia olduğu bilinen Mudanya, 12 İyon şehir devletinden olan, Kolofonlular tarafından kuruldu. Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Bilge Umar'a göre Mudanya'nın antik çağda ilk adı olan Myrleia, Helen göçleri öncesi dönemden kalma bir isimdi ve “yüce ana tanrıça boğazı/geçidi” anlamına geliyordu.
Gece saat 00.30‘ da Kızılay Avm karşısı Mc Donald’ s önünden hareket.
Ulu Camii-Orhan Gazi Türbesi-Osman Gazi Türbesi-Kozahan
Sabah saatlerinde Bursa’ ya varış. İlk olarak Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla beş yüzyıllık Osmanlı köyü Cumalıkızık’ a geçiyoruz. Burada ekstra olarak yöresel kahvaltımızı alıyoruz. Osmanlı erken döneminin kırsal kesim sivil mimari örneklerini günümüze ulaşmayı başarmış olan Cumalıkızık, günümüzde de tarihsel filmlere mekân olmaktadır. Önce köyü bir uçtan bir uca geziyoruz. Köy meydanında köy geçmişine ait eşyaların sergilendiği Etnografya Müzesi ve Sanat Evi, Cin Aralığı Sokağı, (Söylentiye göre dünyanın en dar sokağı) Cumalıkızık Cami, Cumalıkızık Hamamı ve Zekiye Hatun Çeşmesi’ ni gezip yöresel ürünlerin satıldığı tezgahlarda alışveriş için serbest zaman veriyoruz. Ardından ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan, 1419 yılında, Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış “Ters T” planlı Camiler’ den olan Yeşil Cami, Yeşil Külliye’ sinin kuşkusuz en tanınmış yapısı Çelebi Mehmed için yaptırılan ve cephelerini süsleyen yeşil, turkuaz kabartma çinilerin rengiyle anılan Yeşil Türbe, Tophane Parkı içinde bulunan, bir süre Yangın Kulesi olarak da kullanılmış olan Tophane Saat Kulesi, Orhan Gazi Parkı' nın bulunduğu geniş bir alana, Yıldırım Bayezid zamanında, 1396-1400 yılları arasında yaptırılan, Osmanlı Camileri arasında çok kubbeli Anıtsal yapıların ilki Ulu Camii, Hisar Semtindeki Tophane Parkı' nda Bursa' nın fethinden önce şehrin Metropolit Manastırı olarak kullanılan Sainte Elie Manastırı' nın bir bölümü üzerine inşa edilmiş Orhangazi Türbesi, Bizans Döneminde Saint Ellias Manastırının bir şapeli olarak bilinen yapı alanında bulunan Osmangazi Türbesi ardından 15. yüzyıl sonlarında II. Bayezid tarafından mimar Abdül Ula Bin Pulat Şah' a İstanbul' daki eserlerine vakıf olarak Bursa' da yaptırılmış olan Kozahan' da (İpekçiler Çarşısı) kısa bir soluklanma molası hem de bölgede yörenin meşhur Kestane şekeri ve tatlılarını alabilmeniz için serbest zaman veriyoruz. Alışveriş molamızın ardından Bursa' daki otelimize yerleşme. Akşam yemeği ve geceleme otelimizde.
Kahvaltı: Mola yerinde ekstra olarak alınacaktır.
Öğle Yemeği: Bursa merkezde Serbest zaman dahilinde ekstra olarak alınacaktır. Bursa İskender Kebap Öneririz
Akşam Yemeği: Otelde set menü olarak alınacaktır. (Ücrete Dahil)
Güzergah: Ankara Bursa 479 Km. Ortalama 5 Saat/Bursa Cumalıkızık 13 Km. 25 Dk/Toplam katedilecek mesafe 525 Km.
Uluabat Gölü-Gölyazı Köyü-Panteleimon Kilisesi-Gölyazı Kültür Evi-Gölyazı Hamamı-Faik Bey Konağı-Rum Evleri
Otelimizde açık büfe kahvaltı aldıktan sonra yaklaşık 2.5 saat sürecek yolculuğumuz sonrası Türk Kurtuluş Savaşı’ nın sonunda imzalanan Mudanya Mütarekesi’ nin yapıldığı yer olarak tarihe geçen Mudanya’ ya varış. İlk olarak XIX. Yüzyıl sonlarında Rus asıllı Aleksander Ganyanof’ a ait olan, Mudanya Mütarekesi’ nin imzalandığı Bina olan Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Bizans İmparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos döneminde yapılmış Kumkaya Kilisesi, Osmanlı Evleri’ nin en güzel örneklerinin bulunduğu Mudanya’ da Tahir Paşa Konağı’ nı görüp fotoğrafladıktan sonra Trilye’ ye (Zeytinbağı) geçiyoruz. Eski bir Rum yerleşim yeri olan Trilye’ de Fatih Camii, duvarlarına tarihte ilk kez resim yapılan Kemerli Kilise, eski bir Kilise Binası olan Dündar Evi (Yohannes Kilisesi) ve önceden Ruhban Okulu olarak inşa edilen ve 1980' li yıllara kadar okul olarak hizmet veren Taş Mektep gezileri sonrası dileyen misafirlerimiz ile öğle yemeğini sahildeki balık restoranımızda alıyoruz. Yemekten sonra arzu eden misafirlerimiz ülkemizde yetişen sofralık zeytinlerinin en iyilerinden olan Trilye Zeytini alışveriş molası sonrası Uluabat Gölü’ nün kuzeyinde bulunan Yarım Ada üzerine kurulmuş olan Gölyazı Köyü’ ne ulaşıyoruz. Antik çağda adı Apolyont olan köy Arnavut kaldırımlı dar sokakları ile Cenevizliler’ den Romalılar’ a, Bizanslılar’ dan Osmanlı’ ya kadar birçok kültürün izlerini bünyesinde barındırıyor. Ardından Anadolu Rum Ortodoks Kiliseleri’ nin önemli ve özgün örneklerinden biri olan Aziz Panteleimon Kilisesi’ ni görüyoruz. Ardından Kilisenin hemen yanında yer alan Gölyazı Kültür Evi, Gölyazı Hamamı’ nı ve Gölyazı Evi’ ni geziyoruz.(Açık olduğu takdirde) Gezilerimiz sonrasında keyifli bir yürüyüşle köy meydanına geçiyoruz. Köy meydanında yer alan Ağlayan Çınarı görüp rehberimizden hikâyesini dinledikten sonra Bursa’ daki otelimize hareket ediyoruz. Akşam yemeği ve geceleme otelimizde.
Kahvaltı: Otelde açık büfe olarak alınacaktır. (Ücrete Dahil)
Öğle Yemeği: Tirilye’ de ekstra olarak alınacaktır.
Akşam Yemeği: Otelimizde alınacaktır. (Ücrete Dahil)
Güzergah: Bursa Mudanya arası 86 Km. 2 Saat 15 Dk/Mudanya Tirilye 13 Km. 25 Dk/Tirilye Gölyazı arası 41 Km 50 Dk.
Lefke Kapı-Yenişehir Kapı-İznik Yeşil Camii-İznik Müzesi (Dışardan)-İznik Gölü-Ankara
Otelimizde açık büfe olarak alacağımız kahvaltı sonrası hem Hristiyanlık için hem de sonrasında Selçuklu ve Osmanlı için önemli bir merkez olmuş, aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu’ nun kurucusu Osman Bey’ in doğum yeri olmasıyla da tarihi bir değere sahip kendine özgü iklimi ve doğal güzelliği olan Gölü ile meşhur İznik’ e hareket ediyoruz. İlk durağımız 4.yy’ a tarihlenen, ilk basta kilise olarak inşa edilmiş, 1331 yılında Orhan Bey Cami adı ile anılmaya başlanmış olan İznik Ayasofya Kilisesi olacak. Sonrasında ise meşhur çinilerin tarih boyunca pişirildiği İznik Çini fırınları kazı alanını görerek, Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Pasa tarafından yaptırılmış ve günümüzde küçük bir çini çarsısı olarak kullanılan Medrese’ yi ziyaret ediyoruz. Medrese sonrası öğle yemeği için İznik kebabının eşsiz tadını deneyebilir veya İznik pilavının baharatlarla zenginleştirilmiş lezzetini tatma fırsatını yakalayabilirsiniz. Gözlemeleriyle ünlü olan sokak satıcılarını da keşfetmeyi unutmayın. Ardından şehre İstanbul yönünden gelirken göreceğiniz ilk surlar ve ilk kapı olan İstanbul Kapı, Şehrin kuzeyinde kalan ve şu an en iyi durumda olan Lefke Kapı, Yenişehir Kapıları' nı gördükten sonra, yapımına Çandarlı Halil Hayrettin Pasa döneminde başlanmış İznik Yeşil Camii’ ni ziyaret ediyoruz. Sultan I.Murat tarafından annesi adına yaptırılmış Nilüfer Hatun İmareti (ayni zamanda İznik Müzesi)’ ni restorasyon sebebi ile dışarıdan gördükten sonra verilen serbest İznik Çiniciler Sokağında alışverişlerimizi yapıyoruz. Ülkemizin en büyük 5. gölü olan İznik Gölü, etrafındaki küçük plajları, doğası, sazlıkları ve balıklarıyla bulunduğu bölgenin önemli kaynaklarından birisidir. Göl çevresinde vereceğimiz serbest zaman sonrası Ankara’ ya hareket ediyoruz. Akşam saatlerinde Ankara’ ya varış ve güzel anılarla vedalaşma.
Kahvaltı: Otelde açık büfe olarak alınacaktır. (Ücrete Dahil)
Öğle Yemeği: İznik’ te yöresel lezzetlerden oluşan yemek ekstra olarak alınacaktır.
Güzergah: Bursa İznik arası 386 Km. 4 Saat 15 Dk/İznik Ankara arası 385 Km. 4 Saat 20 Dk.
BİLGİ : Araçlarımız katılım durumuna göre 18 – 27 – 31 – 46 – 54 kişilik 2016 model ve üzeri tam donanıma sahip tur paketli araçlardır. Hiçbir misafirimize tura çıkacağı gün araçta oturacağı koltukla ilgili firmamız garanti vermemektedir. Koltukları rezervasyon sistemimiz turdan 1 gün önce otomatik belirler ve sizlere konuyla ilgili seyahat danışmanlarımız mutlak dönüş yapar
TURDA YANINIZDA BULUNMASI GEREKEN EŞYALAR:
• Güneş / kar gözlüğü
• Sırt çantası
• Fener
• Şapka
• Güneş kremi
• Su matarası
• Powerbank
• Şarj kablosu
• Fotoğraf Makinası
• Yedek elbise
• Yürüyüş ayakkabısı
İlk yorumu siz yapın